Minden a céges autókról

Spóroljon vezetve!

2016. február 03. - cégeskocsi

Míg a megtett kilométereken általában nehéz faragni, vezetési szokásainkkal jelentősen csökkenthetjük a fogyasztást. Összeszedtük a legjobb pénztárcabarát -ráadásként környezetkímélő- tippeket!40314271_l.jpg

  1. Az egyik legfontosabb, hogy mindig gondoljuk át és városon belül is tervezzük meg az útvonalat, hogy ne tegyünk felesleges kitérőket, kerülőket és lehetőség szerint a kisebb forgalommal, kevesebb várakozással bíró utakat válasszuk.
  2. Vegyük fel a forgalom tempóját, tartsuk a megfelelő sebességet, válasszuk meg optimálisan a sebességfokozatot és kerüljük a hirtelen, hosszantartó kigyorsításokat, illetve a sűrű fékezéseket. Ha betartjuk a követési távolságot, nem kell olyan gyakran fékeznünk, nem használjuk annyit a kuplungot. A hosszabb várakozásoknál kapcsoljuk ki a motort, menet közben pedig lehetőleg a megengedett legnagyobb sebességen közlekedjünk minél alacsonyabb fordulatszámon. Ha ezekre odafigyelünk, egy út során akár 20%-kal is csökkenthetjük a felhasznált üzemanyag mennyiségét.
  3. Igyekezzünk minél többet használni a motorféket, hiszen ilyenkor a korszerű gépkocsik teljesen leállítják az üzemanyag befecskendezését, ezért motorfék üzemmódban 0 a fogyasztás. Ha például már előre látjuk, hogy piros a lámpa és nincs szükség hirtelen fékezésre, vegyük le a lábunkat a gázpedálról, hogy a motorfék segítse a fékezést.15111069_ml.jpg
  4. Rendszeresen ellenőrizzük a kerekek nyomását, ugyanis a túl puha gumik növelik a gördülési ellenállást, nagymértékben hozzájárulva ezzel a fogyasztás növekedéséhez. A megfelelő keréknyomással akár 2-3%-os üzemanyag megtakarítást is elérhetünk. Ne használjunk szélesebb gumikat a kelleténél! A gyártó által ajánlottnál szélesebb gumi a nagyobb felület miatt 2-5%-kal is növelheti az üzemanyag-fogyasztást!
  5. Csökkentsük az összsúlyt és a légellenállást. Mindig csak a szükséges tárgyakat vigyük magunkkal és kerüljük a fölösleges holmik fuvarozását, mivel a gépkocsin kívül felszerelt tartozékok a fokozott légellenállás miatt akár 18%-os fogyasztásnövekedéshez is vezethetnek. Ha nincs rájuk szükség, szereljük le a csomag- vagy biciklitartókat. 80 km/h sebességnél a tetőcsomagtartó 0,7 literrel, a tetőn szállított kerékpár pedig akár 3 literrel is megnövelheti a 100 kilométerre vetített fogyasztást.
  6. A gyártó által előírt időközönként nézessük át autónkat, hogy fenntartsuk a motor hatékonyságát. Cseréljük a gyertyákat, a szűrőket, illetve a kopó alkatrészeket, így a hatásfok javulásával akár 15%-os benzin- vagy gázolaj plusz költségtől mentesülhetünk.29638446_l.jpg
  7. Az ablakfűtés funkció mérséklésével is spórolhatunk az üzemanyagon, éppen ezért tartsuk a lehető legtisztábban az ablakokat, mert akkor nem párásodnak be olyan könnyen, és nem kell olyan gyakran bekapcsolni az üzemanyagot faló fűtést vagy a légkondicionálót. Az ülésfűtés használatának minimalizálásával is sokat takarékoskodhatunk, hiszen ez a berendezés is a motor által elégetett benzint használja energiaforrásként.

 40226864_l.jpg

Jó tudni:

  • 50 kg extra teher: + 3% üzemanyagfogyasztás
  • Lehúzott ablakok: + 10% üzemanyagfogyasztás
  • Sportos vezetési stílus: + 20% üzemanyagfogyasztás
  • Síléc vagy bőrönd szállítása az autó tetején: + 22% üzemanyagfogyasztás
  • Légkondicionáló használata: 17,5% – 30% üzemanyagfogyasztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegeskocsi.blog.hu/api/trackback/id/tr798358266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása