Minden a céges autókról

Téli tanácsok – Felkészülés a hidegre

2016. október 27. - cégeskocsi

A hideg évszak az autót és tulajdonosát is igénybe veszi, akkor is, ha modern járműről és ügyes gazdájáról van szó. Összeszedtünk néhány aktuális tanácsot a téli hónapokra!

Ahogy fejlődik az autótechnika, úgy változik az autók évszakos felkészítési igénye is. Néhány feladatot már el lehet felejteni, párat viszont meg kell tanulni helyettük. Az is fontos, hogy az autó mellett a sofőr is felkészüljön a téli vezetésre. A vezetés alapvetően rutinra épül, a sofőrök megszokásból teszik a dolgukat a volán mögött, akár az útvonal-használatot figyeljük, akár a vezetői szokásokat. Ez viszont lehet negatív dolog is, főképp a nyárból a télbe való átmenetkor. A meleg évszak ideálisabb útviszonyokat ad, így az első ködös napok, nyálkás utak, esetleg fagy komoly biztonsági kockázatot rejtenek a vezetők számára. Észre kell vennie a sofőrnek a megváltozott körülményeket, mert a rossz útviszonyok hosszabb fékutat, alacsonyabb kanyarsebességeket engednek meg, ehhez alkalmazkodni kell vezetés során.

1. Folyadékok ellenőrzése

Ellenőriztessük szervizben a hűtőfolyadék fagyáspontját, cseréltessük le az ablakmosófolyadékot téli, fagyálló típusra. Ha ez megtörtént, akkor se felejtsük el, hogy a hidegindítás után, ha fagypont alatti a hőmérséklet, és kint állt a kocsi, akkor a szélvédőnek idő kell a melegedésre.

2. A jó kilátásért

Próbáljuk ki, hogy szépen töröl-e az ablaktörlőnk. Ha csíkokat húz, akkor cseréltessük ki, mert a téli alacsonyan beeső napfényben nagyon veszélyes maszatos szélvédővel vezetni. Tartsuk tisztán belülről is az üvegeket: a belső felületen a használattól opáloszsíros réteg képződik, ami töri a fényt.

3. Csak jó akkumulátorral

Méressük meg szervizben az akkumulátort, ha már a végét járja, cseréltessük ki, mert az első reggeli fagynál feladhatja a harcot autónk. A jó akkumulátort is érdemes csepptöltéssel feltöltetni, mert az üzemi körülmények között a modern autók nagyon sok áramfogyasztót vagy elektromos eszközt használnak.

4. Látni és látszani

Ellenőrizzük, hogy funkcionál-e az összes világítás az indextől egészen a fényszórókig. A rossz izzókat bizony cserélni kell, a fényszórók beállítását szervizben tudják elvégezni, ez is fontos lépés, hiszen a rosszul beállított fényszóróval nemcsak a sofőr nem lát jól, de vakíthatja is a szembejövőket, tehát duplán balesetveszélyes.

depositphotos_4213787_original.jpg

5. A jó tapadásért

A gyártók szerint, ha a napi átlaghőmérséklet 7 celsius fok alá süllyed, akkor már jobban teljesítenek a téligumik, ilyenkor cseréltessük le a nyáriakat. Rövidebb fékútra, csúszós úton jobb kapaszkodó képességre és tapadásra számíthatunk a téli gumikkal.

6. Tisztán jó

Nem csak az esztétika miatt érdemes télen gyakrabban mosatni az autót: a síkosságmentesítésre használt só korróziót okozhat, ezért jó dolog, ha a karosszériát fényezés védő vaxszal kezeltetjük. Ezt használva elkerülhető például a „hómentesítés” okozta karcolódás. Az óvott autó értéktartása is magasabb!

A bejegyzés trackback címe:

https://cegeskocsi.blog.hu/api/trackback/id/tr1611824247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása