Minden a céges autókról

Teljes futamidőre jutó költség - hogy lehetne kevesebb?

2016. május 04. - rl.judit

A LeasePlan - vezető gépjárműflotta kezelő és finanszírozó cég - segítségével jelentősen csökkenthető cége gépjárműparkjának valamennyi költsége a teljes futamidő alatt. Az együttműködés során minden partnerünknek testreszabott, az egyéni igényeinek legjobban megfelelő szolgáltatást nyújtunk. Ennek fontos része a flotta üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő kiadások folyamatos nyomon követése, csökkentése.

Miből is állnak össze a teljes futamidőre jutó költségek? Miért fontos a teljes költséggel foglalkozni és nemcsak a gépjármű havi bérleti díjával?

A céges gépjárműbeszerzés bonyolult folyamat, melynek során sokkal komplexebb dolgokat kell mérlegelni, mint a leendő gépkocsik színe és formája. Fontos a vételár, valamint a kedvezmény mértéke, a maradványérték, a fenntartási költségek, a fogyasztás, valamint a CO2 kibocsátás. A döntést bonyolult számítások előzik meg, melyek végeredménye egy TCO (teljes futamidőre jutó költség) nevű mutatószám. Ezt kell összehasonlítani az egyes márkák modelljei között.

A TCO olyan nyilvánvaló elemekből áll össze, mint a karbantartás és a gumik költsége, a kötelező biztosítás és a CASCO díja, értékcsökkenés, adók, üzemanyag, vagy a gépjárművekhez kapcsolódó adminisztrációs idő költségben kifejezve. De olyan kevésbé kézenfekvő költségelemeket is bele kell számolni, mint a gépjárműben álló pénz elveszett haszna. Ha ezt az összeget ugyanis az autópark helyett más eszközökbe, befektetésekbe, vagy az adott cég fő tevékenységébe fektetnénk, akkor sokkal jövedelmezőbben is fel lehetne használni. A következő diagramon jól látszik, hogy a TCO számításnál milyen elemeket érdemes figyelembe venni, és hogy ezek az elemek kb. milyen arányban veszik ki a részüket az összköltségekből.

tco.png

A TCO tehát egy adott km futás mellett a beszerzési ár, a kapott kedvezmények, a futamidő alatt várható üzemanyag fogyasztás, az értékcsökkenés, a finanszírozási költségek, az adók és illetékek, a szerviz és gumi költségek, valamint a várható maradványérték figyelembevételével segít kiválasztani a legalacsonyabb éves költség mellett bérelhető gépjárművet. Így akár a piacon elérhető összes modell összehasonlítható objektív szempontok alapján a vállalkozás igényeire igazítva, hisz a TCO egy évre vetített hányadosa összehasonlíthatóvá teszi a preferált modellek éves költségeit.

További részletekért keresse Vadászi Nikoletta Sales Managert: nikolett.vadaszi@leaseplan.hu Mobil: +36 70 967 6029

A bejegyzés trackback címe:

https://cegeskocsi.blog.hu/api/trackback/id/tr598685372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása