Minden a céges autókról

Drága sietség – óvatosan a kamerákkal

2016. október 18. - cégeskocsi

Április 5 óta aktív az országban a VÉDA szabálysértésekre vadászó kamerarendszer, amit 365 ponton telepítettek országszerte. Ezen kívül a rendőrség bevethet akár 160 mobil ellenőrző készüléket is a szabálysértések nyomon követésére.

A hivatalosan VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózatnak nevezett „traffipaxlánc” a működésének első hónapjában már 29 000 autóst ért szabálysértésen, akiket összesen közel egymilliárd forintra bírságolt a hatóság. ugyan nem kicsi összeg ez, de a rendőrség többet várt a korábbi gyorshajtási statisztikák alapján. Úgy tűnik azonban a bevezetést megelőző ismertető kampány sikerrel járt, az ellenőrző pontokat is rendesen kitáblázták, így csak a nagyon figyelmetlenek „futnak” bele készületlenül a kamerákba.

lp.PNG

A statisztika szerint minden ezredik áthaladó autó sérti meg a közúti szabályokat. A gyorshajtás mellett a telepítési helytől függően tilos jelzésen való áthaladást, autópálya-leállósáv jogosulatlan használatát, a biztonsági öv használatának elmulasztását, kanyarodási szabályok megsértését, vasúti átjárón tilos jelzés ellenére történő áthaladást, a behajtási tilalom vagy a kötelező haladási irány megsértését dokumentálja a rendszer.

Érdekesek ebben a témában a flottát üzemeltető cégek tapasztalatai, akik közléséből kiderül, hogy a cégautót használó kollégák harmada kap egy év alatt valamely szabálysértés miatt büntetést. Szintén tapasztalatuk, hogy vannak notórius visszaesők, akik nemcsak, hogy több büntetést gyűjtenek egy évben, hanem jellemzően ugyanazt a szabálysértést követik el. Ez utóbbiakból a leggyakoribb a gyorshajtás, második a parkolási bírság, harmadik pedig a fizetős útszakasz jogosulatlan használata.

Utánanéztünk, hogy mi a helyzet az állami autót használók esetében. Az állami autóflotta megújítása, működtetése, üzemeltetése – kivétel ez alól a hadügy- és a külügyminisztérium – a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) feladata. A KEF flottaautóit használók teljes körűen felelnek a járműhasználatért. Tehát, ha balesetet okoznak vagy közlekedési szabálysértést követnek el, akkor annak anyagi következményeit is ők viselik.

2015-ben összesen 307 közlekedési kihágásos esetet regisztráltak, ami mintegy 7,373 millió forint büntetési összeget jelentett. Ebből a 157 közigazgatási bírság értéke 5,32 millió volt, a 47 helyszíni bírságra 715 ezret fizettek ki a sofőrök, a 103 parkolási pótdíjra pedig 1,338 milliót. Mindebből leszűrhető, hogy az autósok akarva-akaratlanul belefutnak szabálysértésekbe. Azonban érdemes észben tartani, hogy mindennek az esélye odafigyeléssel és szabálykövető magatartással minimálisra csökkenthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegeskocsi.blog.hu/api/trackback/id/tr8711818853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása